Kedves Pulisok!

Üdvözlök minden Puli tartót, tenyésztőt, tulajdonost, gazdát, érdeklődőt és szimpatizánst a Puli terelésének gyakorlásáról, képzéséről szóló egyik weboldalon!

A Puli a legősibb Magyar Terelőkutyánk!

Még a hivatalos standardja, nemzetközileg elismert fajtaleírása is így kezdődik:
Eredete: Magyarország.
Felhasználása: Terelő pásztorkutya.
FCI-besorolása: I. fajtacsoport: Juhász- és pásztorkutyák.
1. szekció: Juhászkutyák. Munkavizsga nélkül.

Ezért a fajtát nem érheti az a vélemény, hogy nincs is speciálisan a Pulira szabott, csak a fajta tulajdonságait, hagyományait, karakterét szem előtt tartó, csak rá vonatkozó ismeretanyag, leírás a terelésével, mint ősfoglalkozásával kapcsolatban, hogy tanítható meg egy Puli terelni, hogyan fogjunk hozzá, mit csináljunk, miként gyakoroljunk.

A Pulit, mint fajtát nem érheti az a vád sem, hogy ma már nem terel, nem képes erre, és eredeti használati értékeit napjainkra elvesztette!

Nemcsak hiánypótlás céljából íródtak ezek a sorok, hanem valóban egy segédlet iránt felmerült igény alapján az élet hozta így, annyi eltelt, kiesett idő után szerencsére az újra egyre nagyobb érdeklődés szükségeltette ennek leírását, részletezését, lépésről lépésre.

Fenti okok miatt egy mankó, segédlet, alapokat érintő felépített témakibontó leírás formájában ezt szükségesnek láttam bárki által elérhetővé, nyilvánossá tenni.

Kívánok mindenkinek hasznos, tartalmas időtöltést azzal, hogy a nem általános érvényű, nem minden esetben törvényszerű, nem kötelezően kizárólagos leírás, témakibontás ellenére az elméleti tudás, olvasott ismeretanyag a gyakorlatot nem pótolhatja!